Παρίσι 2024: Τρις-ολυμπιονίκης Πετρούνιας, 5η η Κατζουράκη, άνετος Μίλτος, πρόκριση για εθνική πόλο γυναικών (video)
Τρις-Ολυμπιονίκης και τρισευτυχισμένος δηλώνει πλέον Λευτέρης Πετρούνιας που πρόσθεσε το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην τεράστια καριέρα του.Με έξοχη εμφάνιση στον τελικό των κρίκων του Ολυμπιακού τουρνουά του Παρισιού, ο Έλληνας πρωταθλητής κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο συγκεντρώνοντας 15,100 βαθμούς.
Ο Πετρούνιας έγινε ο πρώτος Έλληνας γυμναστής με τρία Ολυμπιακά μετάλλια και πρώτος όλων των εποχών, παγκοσμίως, στον πίνακα μεταλλίων στο συγκεκριμένο αγώνισμα, μετά το χρυσό που είχε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 και το χάλκινο στο Τόκιο, το 2021.
Τις πρώτες δύο θέσεις κατέλαβαν οι Κινέζοι Γιανγκ Λιου (χρυσό μετάλλιο) και Γινγκουάν Ζου (ασημένιο), που συγκέντρωσαν 15,300 και 15,233 βαθμούς αντίστοιχα.
Στο στάδιο «Μπερσί» και ύστερα από έναν αγώνα με υψηλότατο ανταγωνισμό, ο 33χρονος πρωταθλητής εκτέλεσε ένα άρτιο πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6,300 που απέφερε για την εκτέλεση επίδοση 8,800, την υψηλότερη σε επίσημο αγώνα εντός του 2024.
«Είμαι τρις-Ολυμπιονίκης και τρισευτυχισμένος»
«Είμαι τρις-Ολυμπιονίκης είμαι και τρισευτυχισμένος» δήλωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας μετά την ιστορικήεπιτυχία του. «Δεν έχω να πω πολλά... ήρθα γι' αυτό. Είχαμε κάποια προβλήματα, από τον προκριματικό στον τελικό, με την εμφάνιση του προκριματικού εννοώ. Τα διορθώσαμε και ήρθε η ώρα να πάρουμε αυτό το σκορ που πήραμε. Θα μπορούσε σίγουρα να είναι σίγουρα υψηλότερα, καθώς εντόπισα δύο μικρά λάθη, αλλά προχωράμε... όλα καλά.» δήλωσε αρχικά ο Λευτέρης Πετρούνιας.
Κι όταν ρωτήθηκε για την πρωτιά των τριών Ολυμπιακών μεταλλίων, απάντησε: «Είχα μεγάλη άρνηση στο να σκεφτώ ότι δεν έχει ξαναγίνει τρία Ολυμπιακά μετάλλια στους κρίκους στην ιστορία της γυμναστικής. Τώρα μπορώ να το αποδεχτώ σιγά σιγά και να το απολαύσω».
Όσο για το μέλλον του... σε Ολυμπιακούς Αγώνες; Ο Πετρούνιας δεν έχει δεύτερες σκέψεις... «Λος Άντζελες... ερχόμαστε! Ένα μικρό "break" και επιστρέφω!».
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τον Ολυμπιακό τίτλο κατάκτησε για δεύτερη συνεχή διοργάνωση ο Γιανγκ Λιου με 15,300 βαθμούς, ενώ δεύτερος ήταν ο συμπατριώτης του Γινγκουάν Ζου με 15,233 βαθμούς και ο οποίος είχε προκριθεί στον τελικό με την καλύτερη βαθμολογία από τους προκριματικούς της περασμένης εβδομάδας.
Το σημερινό μετάλλιο του Πετρούνια είναι το συνολικά έβδομο Ολυμπιακό στην σύγχρονη Ιστορία της ελληνικής γυμναστικής. Δύο μετάλλια είχε κατακτήσει ο Δημοσθένης Ταμπάκος, το χρυσό στην Αθήνα το 2004 και το ασημένιο στο Σίδνεϊ (2000), επίσης στους κρίκους.
Από ένα μετάλλιο κόμισαν στα ελληνικά χρώματα ο Ιωάννης Μελισσανίδης το 1996 στην Ατλάντα (χρυσό στις ασκήσεις εδάφους) και το ελληνικό ανσάμπλ με τις Ειρήνη Αϊνδιλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου, που είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Αγώνες της Αυστραλίας (Σίδνεϊ), το 2000.
Η τελική κατάταξη στον τελικό των κρίκων:
1. Γιανγκ Λιου (Κίνα) 15,300
2. Γινγκουάν Ζου (Κίνα) 15,233
3. Λευτέρης Πετρούνιας (ΕΛΛΑΔΑ) 15,100
4. Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία) 15,000
5. Αντέμ Ασίλ (Τουρκία) 14,966
6. Βαχάγκν Νταβτιάν (Αρμενία) 14,866
7. Χάρι Χέπγουορθ (Βρετανία) 14,800
8. Γκλεν Κόιλ (Βέλγιο) 13,833
Σκοποβολή
Εμμανουέλα Κατζουράκη – Skeet Γυναικών: 5η ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ
Η Εμμανουέλα Κατζουράκη κατέλαβε την 5η θέση στον τελικό του σκητ γυναικών στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες με 23/30 επιτυχημένες βολές στο τουρνουά που γίνεται στο Σατορού.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε το απόλυτο με 25/25 βολές στην 4η και 5η σειρά των προκριματικών στο σκητ γυναικών.
Πολλά συγχαρητήρια στην Εμμανουέλα #Κατζουράκη για την 5η θέση στο #skeet γυναικών !!! 💪💪💪🇬🇷🇬🇷🇬🇷 #teamhellas #Paris2024gr #ΟλυμπιακοίΑγώνες pic.twitter.com/Z6vOLvM8pe
— Nick (@NickKav1) August 4, 2024
Η παρουσία της αθλήτριας από τα Χανιά δεν ολοκληρώνεται εδώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού θα συμμετάσχει και στο μεικτό σκιτ μαζί με τον Ευθύμη Μίτα Ο προκριματικός και ο τελικός θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 5/8.
Η κατάταξη:
1. Φραντσίσκα Σανβτίντ Κροβέτο Χιλή
2. Τζο Άμπερ Ράτερ Μ. Βρετανία
3. Τζιούελ Όστιν Σμιθ ΗΠΑ
4. Βανέσα Χότσκοβα Σλοβακία
5. Εμμανουέλα Κατζουράκη Ελλάδα
6. Ντάνκα Μπαρτέκοβα Σλοβακία
ΣΤΙΒΟΣ
Μίλτος Τεντόγλου – Μήκος ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ
Ένα άλμα ήταν αρκετό για να πάρει την πρόκριση για τον τελικό. Στα 8,32 μ. (-0,6) το πρώτο άλμα του στον προκριματικό και πλέον ετοιμάζεται για τον μεγάλο τελικό την Τρίτη (6/8) στις 21:15.
Πολυνίκη Εμμανουηλίδου – 200μ. (Heat 5) ΡΕΠΕΣΑΖ
Δεύτερη ευκαιρία για την Πολυνίκη Εμμανουηλίδου! Η νεαρή σπρίντερ τερμάτισε στην 4η θέση της σειράς της με 23.06 (0,2). Θα αγωνιστεί στα ρεπεσάζ τη Δευτέρα στις 13:50, όπου θα διεκδικήσει μια θέση στον ημιτελικό.
Σταματία Σκαρβέλη – Σφυροβολία Προκριματικά ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ
Η Σταματία Σκαρβέλη έμεινε εκτός τελικού στη σφυροβολία έχοντας άκυρη την τρίτη της βολή στον προκριματικό.
Ύψος: Τατιάνα Γκούσιν - 9η
Με ένα έγκυρο άλμα στα 1,86μ., η Τατιάνα Γκούσιν έμεινε εκτός πρώτης οκτάδας στον τελικό του Ύψους, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πέρασε με την πρώτη το 1,86 όμως στη συνέχεια απέτυχε τρεις φορές στα 1,91 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια.
Έτσι, κατέλαβε τη 9η θέση στην τελική κατάταξη.
Σφυροβολία: Χρήστος Φραντζεσκάκης – 12oς
Εκτός οκτάδας έμεινε ο Χρήστος Φραντζεσκάκης στον τελικό της Σφυροβολίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Έλληνας πρωταθλητής είχε μία βολή στα 73,34μ. και δύο άκυρες με αποτέλεσμα να μείνει στη 12η θέση της τελικής κατάταξης.
Το νέο μεγάλο αστέρι της Σφυροβολίας, ο Ίθαν Κάτζμπεργκ, στέφθηκε απόψε «χρυσός» Ολυμπιονίκης στο "Stade de France". Ο 22χρονος Καναδός με την πρώτη βολή στα 84 μέτρα και 12 εκατοστά, εξασφάλισε το χρυσό και έκανε το "νταμπλ" καθώς είναι ο εν ενεργεία Παγκόσμιος Πρωταθλητής από το 2023 στη Βουδαπέστη.
ΧΡΥΣΟ: Ιθαν Κάτζμπεργκ (Καναδάς) 84,12
ΑΣΗΜΕΝΙΟ: Μπέντσε Χάλαζ (Ουγγαρία) 79,97
ΧΑΛΚΙΝΟ: Μιχάϊλο Κοκχάν (Ουκρανία) 79,39
4. Εϊβιντ Χένρικσεν (Νορβηγία) 79,18
5. Πάβελ Φάϊντεκ (Πολωνία) 78,80
6. Ρούντι Ουίνκλερ (ΗΠΑ) 77,92
7. Βόϊτσεκ Νοβίτσκι (Πολωνία) 77,42
8. Γιαν Σοσινάν (Γαλλία) 77,38
...
12. Χρήστος Φραντζεσκάκης (Ελλάδα) 73,34
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Κάμερον Μαραμενίδης – Kite
Ο Κάμερον Αλέξανδρος Μαραμενίδης πήρε την ένατη θέση στην δεύτερη ιστιοδρομία του kite ανδρών της ιστιοπλοΐας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι» 2024, τα αγωνίσματα της οποίας διεξάγονται στη Μασσαλία.
Ο 22χρονος αθλητής, ο οποίος είχε τερματίσει ένατος και στην πρώτη κούρσα, βρίσκεται στην ένατη θέση της γενικής κατάταξης με 18 βαθμούς ποινής.
Ο Μαξιμίλιαν Μέντερ από τη Σιγκαπούρη επικράτησε στην δεύτερη κούρσα, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν ο Αυστριακός Βαλεντίν Μπόντους και ο Ισραηλινός Ντορ Ζάρκα. Ο Μπόντους είναι επικεφαλής στη γενική κατάταξη με 3 βαθμούς ποινής, ενώ ακολουθούν ο Μέντερ και ο Σλοβένος Τόνι Βόντισεκ που έχουν από 6 βαθμούς ποινής έκαστος.
Οδυσσέας Σπανάκης / Αριάδνη Σπανάκη – 470 (Race 5 & 6)
Με την 11η θέση στην έκτη ιστιοδρομία ολοκλήρωσαν τα αδέλφια Αριάδνη και Οδυσσέας Σπανάκης τις σημερινές προσπάθειές τους στη μεικτή κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», τα αγωνίσματα της οποίας διεξάγονται στη Μασσαλία. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, το ελληνικό πλήρωμα παραμένει στην 15η θέση της γενικής κατάταξης με 53 βαθμούς ποινής, καθώς «πέταξε» την τέταρτη κούρσα ως τη χειρότερή του.
Οι Λάρα Φαντλάου/Λούκας Μερ από την Αυστρία επικράτησαν στην έκτη ιστιοδρομία των 470, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Νιτάι Χάσον/Νόα Λάσρι από το Ισραήλ και οι Τζόρντι Τσάμαρ Ερνάντες/Νόρα Μπρούγκμαν Κάμποτ από την Ισπανία. Οι Φαντλάου/Μερ είναι επικεφαλής στη γενική κατάταξη με 17 βαθμούς ποινής, ενώ ακολουθούν οι Τσάμαρ Ερνάντες/Μπρούγκμαν Κάμποτ με 22 και οι Κέιτζου Οκάντα/Μίχο Γιοσιόκα από την Ιαπωνία με 24 βαθμούς ποινής.
Υδατοσφαίριση Γυναικών
ΓΑΛΛΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 4-11
Η εθνική ομάδα πόλο των γυναικών πέτυχε την πρώτη νίκη της, όχι μόνο στο Παρίσι 2024, αλλά και μετά από 20 χρόνια γενικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες (από τον ημιτελικό της Αθήνας) που χρειαζόταν για να προκριθεί στα προημιτελικά των Αγώνων του Παρισιού.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 11-4 της Γαλλίας, στο ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε Α' φάση της διοργάνωσης, και κατέλαβε την τέταρτη θέση του Β' ομίλου, σε ισοβαθμία με τη Ιταλία και τις «τρικολόρ».
Αυτό σημαίνει ότι η «γαλανόλευκη» θα αντιμετωπίσει στον προημιτελικό της Τρίτης (6/8) την Αυστραλία, ενώ, οι οικοδέσποινες είναι η ομάδα που αποκλείεται από τη συνέχεια (θα περνούσαν αν έχαναν με διαφορά οκτώ τερμάτων, αλλά φάνηκε ότι οι Ελληνίδες παίκτριες δεν το κυνήγησαν αυτό).
Τα οκτάλεπτα (με πρώτη τη Γαλλία): 1-2, 2-1, 1-3, 0-5
Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Ξενάκη (π.π.), 0-2 Μαργ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 1-2 Χέρτζκα (περιφέρεια), 2-2 Ραντοσάβλιεβιτς (π.π.), 3-2 Βερνού (π.π.), 3-3 Ξενάκη (φουνταριστός), 3-4 Χυδηριώτη (περιφέρεια), 3-5 Μυριοκεφαλιτάκη (περιφέρεια), 3-6 Γιαννοπούλου (κόντρα), 4-6 Βερνού (πέναλτι), 4-7 Β. Πλευρίτου (π.π.), 4-8 Ξενάκη (κόντρα), 4-9 Β. Πλευρίτου (π.π.), 4-10 Γιαννοπούλου (περιφέρεια), 4-11 Β. Πλευρίτου (πέναλτι),
Η εθνική είχε 3/9 με παίκτρια παραπάνω, 1/2 πέναλτι, 4 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 2 στην κόντρα.
Η Γαλλία είχε 2/7 με παίκτρια παραπάνω, 1/1 πέναλτι και 1 γκολ από την περιφέρεια.
Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν η Μπουλούκμπατσι (4΄15΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα).
Διαιτητές: Πουτνίκοβιτς (Σερβία), Μίσκοβιτς (Μαυροβούνιο)
ΓΑΛΛΙΑ (Τεό Λοράντος): Ράικρο, Αντρές, Ερτό, Μπουλούκμπατσι, Γκιγέ, Χέρτζκα 1, Νταγέν, Μπατί, Βερνού 2, Ραντοσάβλιεβιτς 1, Ρασπό, Ντολ, Μαρτινό Περέ
ΕΛΛΑΔΑ (Αλεξία Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου, Χυδηριώτη 1, Ελευθεριάδου, Μαργ. Πλευρίτου 1, Ξενάκη 3, Ασημάκη, Πάτρα, Νίνου, Β. Πλευρίτου 3, Γιαννοπούλου 2, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Σταματοπούλου