Όταν δάκρυζε το προηγούμενο καλοκαίρι στο Λονδίνο για την απώλεια Ολυμπιακού μεταλλίου, έδειχνε παράλληλα ότι δεν θα το βάλει κάτω. Ετσι ο κορυφαίος σύγχρονος Ελληνας αθλητής βροντοφώναξε και πάλι «παρών».
Ο Σπύρος Γιαννιώτης θριάμβευσε στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βαρκελώνης, διατήρησε τον τίτλο που είχε κατακτήσει πριν δύο χρόνια στη Σανγκάη και εξασφάλισε το πέμπτο του μετάλλιο στις τελευταίες τέσσερις διοργανώσεις, τερματίζοντας μπροστά από τον Γερμανό Τόμας Λουρτς και τον Τυνήσιο Ουσάμα Μελούλι.
{{{ gallery }}}
O Ελληνας πρωταθλητής τερμάτισε με χρόνο 1:49:11.8 και παρότι πέρασε 46ος στα 2,5 χιλιόμετρα και 25ος στα 5 χιλιόμετρα έκανε τρομερό φίνις φτάνοντας στην πρώτη θέση.
Ο Γιαννιώτης ήταν το μοναδικό μεγάλο όνομα που κολύμπησε στο test event στο λιμάνι της Βαρκελώνης. Εκτός από δύο πρωτιές γνώρισε απέξω και ανακατωτά τον αγωνιστικό στίβο στo Μoll de la Fusta και φαίνεται πως με τον προπονητή του, Νίκο Γέμελο κατάστρωσαν την καλύτερη τακτική.
Γιαννιώτης: «Αφιερωμένο σε όλους τους Ελληνες»
«Απίστευτο, αλλά αληθινό». Ετσι χαρακτήρισε ο Σπύρος Γιαννιώτης την ανάδειξή του για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε πρωταθλητή κόσμου στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, σήμερα στη Βαρκελόνη.
«Ηταν μια πολύ καλή μέρα για μλένα. Ηταν μια τρελή κούρσα, ιδιαίτερα στα τελευταία 2.5 χιλιόμετρα. Πήγα με μυαλό και ψυχή, συναισθανόμενος αυτό που είχα χάσει πέρυσι στους Ολυμπιακούς. Αφιερώνω την επιτυχία μου αυτή στον προπονητή μου (σ.σ. Νίκο Γέμελο), που είναι πάντα κοντα μου, στους γονείς κου και φυσικά σε όλους τους Ελληνες. Αυτό που ήθελα να τους αφιερώσω πέρυσι, το κάνω ένα χρόνο μετά», ήταν τα πρώτα λόγια του 33χρονου πρωταθλητή, λίγο μετά την ολοκλήρωση της κούρσας.
Ο Γιαννιώτης έμεινε για ακόμη δυόμισι χιλιόμετρα στο γκρουπ των πρωτοπόρων και στο σημείο εκείνο ξεκίνησε την επίθεσή του. Ανέπτυξε πολύ μεγάλη ταχύτητα και πέρασε μπροστά, αφήνοντας στα 8χλμ. περίπου τρία μήκη σώματος πίσω του τον Μελούλι και τον Γάλλο Νταμιάν Κατέν-Βιντάλ, τους μόνους που είχαν καταφέρει να τον ακολουθήσουν. Αν και αργότερα τον πλησίασαν, ο Ελληνας πρωταθλητής δεν έχασε ποτέ την πρωτοπορία και τον έλεγχο της κούρσας και στα τελευταία 500 μέτρα «άνοιξε» ξανά τη διαφορά. Την ίδια στιγμή ο πολύπειρος Τόμας Λουρτς ανέβαινε εντυπωσιακά, περνούσε σαν σταματημένους τον Τυνήσιο και τον Γάλλο, αλλά ήταν πια πολύ αργά για να διεκδικήσει την πρώτη θέση. Ο Γιαννιώτης ακούμπησε πρώτος στον τερματισμό, 2.7 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Γερμανό, και ανέβασε ξανά την ελληνική σημαία στον ψηλότερο ιστό.
Ο Αντώνης Φωκαϊδης, που επίσης συμμετείχε στην κούρσα, προσπάθησε όσο μπορούσε να κρατηθεί στο γκρουπ των πρωτοπόρων, όμως δεν είχε δυνάμεις να ακολουθήσει τις συνεχείς αλλαγές ρυθμού και τερμάτισε 32ος.
Συγχαρητήρια του Ολυμπιακού σε Γιαννιώτη - Γέμελο
Εχοντας τον Σπύρο Γιαννιώτη στους κόλπους του εδώ και 14 χρόνια, ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός έει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανος για τα επιτεύγματα του κορυφαίου Ελληνα κολυμβητή. Με αφορμνή την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελόνης, ο σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει:
«Μετά από συγκλονιστική προσπάθεια ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κούρσα των 10 χιλιομέτρων ανοιχτής θαλάσσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξάγεται στη Βαρκελώνη. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής μας κράτησε την Ελληνική Σημαία στον ψηλότερο ιστό, καθώς είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στο αγώνισμα και στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που είχε γίνει το 2011 στη Σανγκάη.
Τόσο στον Σπύρο Γιαννιώτη όσο και στον προπονητή του, Νίκο Γέμελο, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, καθώς στο δυσκολότερο και πιο επίπονο αγώνισμα του Υγρού Στίβου διατήρησαν την κορυφή γαλανόλευκη.
Η υπερηφάνεια των φιλάθλων του Ολυμπιακού είναι διπλή, καθώς και οι δύο είναι μέλη της μεγάλης ερυθρόλευκης οικογένειας. Μπράβο!!!!».
Η πρώτη οκτάδα στα 10χλμ. των ανδρών:
1. Σπύρος Γιαννιώτης (ΕΛΛΑΔΑ) 1ωρ.49:11.8
2. Τόμας Λουρτς (Γερμανία) 1ωρ.49:14.5
3. Ουσάμα Μελούλι (Τυνησία) 1ωρ.49:19.2
4. Νταμιά Κατέν-Βιντάλ (Γαλλία) 1ωρ.49:19.8
5. Ρίτσαρντ Βαϊνμπέργκερ (Καναδάς) 1ωρ.49:19.9
6. Φέρι Βέερτμαν (Ολλανδία) 1ωρ.49:20.3
7. Αλαν Ντο Κάρμο (Βραζιλία) 1ωρ.49:26.2
8. Τσαντ Χο (Ν.Αφρική) 1ωρ.49:26.3
...
32. Αντώνης Φωκαϊδης (ΕΛΛΑΔΑ) 1ωρ.50:20.7
Εντυπωσιακή Σολωμού, κατέλαβε την 7η θέση στον τελικό του σόλο
Την 7η θέση στον τελικό του σόλο κατέλαβε η Δέσποινα Σολωμού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξάγεται στη Βαρκελώνη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια συγκέντρωσε 88.800 βαθμούς, ενώ την Πέμπτη (25/7) θα αγωνιστεί και στον τελικό του ντουέτου με παρτενέρ την Ευαγγελία Πλατανιώτη. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ρωσίδα Σβετλάνα Ρομάσινα με 97.340 βαθμούς. Δεύτερη κατετάγη η Κινέζα Ξουετσέν Χουάνγκ (95.720) και στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ισπανίδα Όνα Καρμπονέλ με 94.290 βαθμούς.
«Ανεβαίνω σκαλί-σκαλί...»
Απόλυτα ικανοποιημένη, τόσο από την εμφάνισή της όσο και από την έβδομη θέση, δήλωσε η Σολωμού μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειάς της:
«Ήταν η καλύτερη εμφάνιση που έχω κάνει. Η έβδομη θέση είναι ό,τι καλύτερο μπορούσα να πετύχω, δεδομένου ότι οι άλλες αθλήτριες είναι πιο ψηλά, και το γεγονός ότι ανέβηκα δύο θέσεις από το προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (σ.σ. ήταν ένατη στο αντίστοιχο αγώνισμα στη Σανγκάη) σημαίνει πολλά. Κάνουμε πολύ καλή δουλειά με τις προπονήτριές μου κι αυτό φαίνεται στο ότι χρόνο με το χρόνο ανεβαίνω σκαλί-σκαλί προς την επιτυχία», δήλωσε η πρωταθλήτρια του ΑΝΟ Αργυρούπολης.
Η πρώτη οκτάδα του τελικού στο ελεύθερο πρόγραμμα του σόλο:
1. Σβετλάνα Ρομάσινα (Ρωσία) 97.340
2. Ξουετσέν Χουάνγκ (Κίνα) 95.720
3. Ονα Καρμπονέλ (Ισπανία) 94.290
4. Λολίτα Ανανάσοβα (Ουκρανία) 92.740
5. Γιουκίκο Ινούι (Ιαπωνία) 91.600
6. Κλόι Αϊζαακ (Καναδάς) 89.940
7. Δέσποινα Σολωμού (ΕΛΛΑΔΑ) 88.800
8. Λίντα Τσερούτι (Ιταλία) 87.590
. Τζίνα Ράνταλ (Μ.Βρετανία) 87.590
Ασημένιο μετάλλιο η Ελλάδα στο ομαδικό των 5 χλμ. κολύμβησης
Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για την Ελλάδα στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, με τους Σπύρο Γιαννιώτη, Αντώνη Φωκαϊδη και Κέλλυ Αραούζου να κατακτούν το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό αγώνισμα των 5χλμ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου.
Η ελληνική τριάδα κάλυψε την απόσταση σε 54 λεπτά και 3.3 δευτερόλεπτα, ξεπερνώντας μόλις για δύο δέκατα του δευτερολέπτου τη Βραζιλία, που πήρε την τρίτη θέση με 54:03.5.
Μακράν πρώτη τερμάτισε η Γερμανία, με τους Τόμας Λουρτς, Κρίστιαν Μάρτιν Ράιχερτ και την Ιζαμπέλε Φραντσίσκα Χάρλε να κάνουν 52:54.9 και να κατακτούν το χρυσό μετάλλιο.
Το σημερινό είναι το δεύτερο μετάλλιο της Ελλάδας στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και το δέκατο συνολικά στην ιστορία του θεσμού (τρίτο ασημένιο).
Τα επτά από αυτά έχουν προέλθει από την κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, με τον Σπύρο Γιαννιώτη να έχει κατακτήσει συνολικά έξι (δύο χρυσά, τρία ασημένια και ένα χάλκινο), δηλαδή περισσότερα από τα μισά που έχει συνολικά η χώρα μας!
Αφιερωμένο...
«Σήμερα όλα πήγαν καλά και λειτουργήσαμε άψογα. Θέλω να ευχαριστήσω τους δύο συναθλητές μου για τη συνεργασία που είχαμε μέσα στον αγώνα. Η επιτυχία μας ήταν διπλή, γιατί είναι και ομαδική. Απλά, ενώ δείξαμε ότι συναγωνιστήκαμε μεγάλες δυνάμεις, μας ξέφυγε από πλευράς χρόνου μόνο η Γερμανία. Εκτός από ατομικά, μπορούμε σαν Ελληνες να πετυχαίνουμε και ομαδικά» τόνισε ο Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος πανηγύρισε το δεύτερο μετάλλιό του στη Βαρκελόνη και έκτο συνολικά σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.
Μετά από δύο τέταρτες θέσεις, στα 5 και τα 10χλμ., το μετάλλιο ήταν... ανακούφιση για την Κέλλυ Αραούζου: «Επιτέλους ήρθε! Τρίτη και καλή!» είπε η 22χρονη πρωταθλήτριά μας και συνέχισε: «Ευχαριστώ τους συναθλητές μου που με βοήθησαν. Ο Σπύρος ήταν καλός... πλοηγός, το έχει αποδείξει άλλωστε από το 2010 (σ.σ. όταν η ίδια τριάδα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) και συνεχίσαμε στο ίδιο μοτίβο. Για μένα η προσπάθεια μέτρησε πετυχημένα, αφού ήρθε η επιτυχία στην τρίτη κούρσα που έκανα εδώ και το αφιερώνω στην οικογένειά μου και τον προπονητή μου. Η Ελλάδα μέσω των αθλητών της δείχνει σε παγκόσμιο επίπεδο ότι παρά την κρίση μπορεί και τα καταφέρνει στον αθλητισμό».
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Φωκαΐδης δήλωσε: «Ξεκινήσαμε πολύ καλά, λειτουργήσαμε σαν ομάδα όπως και το 2010 και μας βγήκε η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου. Η συνεργασία μας, που ξεκινά πάντα από την προπόνηση, φάνηκε καθαρά και μέσα στον αγώνα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το πρώτο μου μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και το αφιερώνω στον προπονητή και την οικογένειά μου που με στηρίζουν, αλλά και στους φίλους μου».
Για μόλις 1,5 βαθμό εκτός τελικού Παπαρούνας
Για περίπου ενάμιση βαθμό ο Στέφανος Παπαρούνας έχασε την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Έλληνας καταδύτης που προκρίνεται σε τελικό ατομικού αγωνίσματος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου.
Ο αθλητής της Ακαδημίας Φυρίγου συγκέντρωσε 414.50 βαθμούς στον ημιτελικό των 3μ. στη Βαρκελώνη και κατετάγη 13ος, ενώ ο 12ος και τελευταίος που πέρασε στον τελικό της Παρασκευής, ο Ιάπωνας Σο Σακάι, συγκέντρωσε 416.10β.
Ενδεικτικό του συναγωνισμού που υπήρχε, είναι το γεγονός ότι ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, ο Ρώσος Ιλια Ζαχάροφ, κατετάγη 14ος οριακά πίσω από τον Έλληνα πρωταθλητή (414.20β.) και φυσικά αποκλείστηκε από τον τελικό.
Ο Παπαρούνας έκανε πολύ καλή εμφάνιση και ήταν τέταρτος στα μισά του αγώνα, όμως η τέταρτη προσπάθειά του δεν πήγε καθόλου καλά και τον άφησε εκτός της προνομιούχου δωδεκάδας. Προσπάθησε να επανέλθει, πήρε καλές βαθμολογίες στην τελευταία και πιο απαιτητική κατάδυσή του (με βαθμό δυσκολίας 3.8), όμως αυτό δεν ήταν αρκετό.
Τις πρώτες δύο θέσεις του ημιτελικού κατέλαβαν οι Κινέζοι Κάι Κιν (493.65β.) και Τσονγκ Χε (483.15β.), ακολουθούμενοι από τον Ρώσο Εβγκένι Κουζνέτσοφ (476.00β.) Πέραν του Ζαχάροφ, εκτός τελικού έμειναν ο Βρετανός Τζακ Λάφερ, ο οποίος ήταν πρώτος στον πρωινό προκριματικό, αλλά και ο Γερμανός Στέφαν Φεκ.
Έκτος ο Γιαννιώτης στα 25χλμ, μπορούσε βάθρο
Η παρθενική απόπειρα του Σπύρου Γιαννιώτη να κολυμπήσει 25 χλμ. στέφθηκε με επιτυχία και λίγο έλειψε να του αποφέρει ακόμη ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βαρκελώνης.
Ο πρωταθλητής κόσμου στα 10χλμ. μπήκε επικεφαλής στην τελευταία στροφή ενός πολύ γρήγορου αγώνα, όμως ένα λάθος σε μία σημαδούρα του κόστισε την πρωτοπορία. Ακόμη κι έτσι ο μεγάλος Έλληνας κολυμβητής πάλεψε ως το τέλος και τελικά κατέλαβε την έκτη θέση, μόλις 4.3 δευτερόλεπτα μακριά από τη νικητή, τον Γερμανό Τόμας Λουρτς, και 3.2 δευτερόλεπτα μακριά από το βάθρο.
Ο Γιαννιώτης έμεινε αρκετά πίσω στα πρώτα 5χλμ., καθώς δεν ακολούθησε –όπως και οι υπόλοιποι αθλητές- τον ξέφρενο ρυθμό με τον οποίο ξεκίνησαν ο Γάλλος Ρεϊμόν και ο Αμερικανός Μέγερ.
Σύντομα το κυρίως γκρουπ έπιασε τους δύο πρωτοπόρους κι από κει και πέρα έγινε μεγάλη μάχη, σε μία κούρσα που ήταν 20-25 λεπτά πιο γρήγορη από τις αντίστοιχες των προηγούμενων Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων.
Στο φινάλε ο Λουρτς ήταν πιο δυνατός στο σπριντ και πρόσθεσε στο τεράστιο παλμαρέ του και το χρυσό μετάλλιο των 25χλμ., τερματίζοντας σε 4 ώρες, 47 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. Μόλις τέσσερα δέκατα του δευτερολέπτου πίσω του ο Βέλγος Μπρίαν Ρίκεμαν πήρε τη δεύτερη θέση και ακολούθησε ο Ρώσος Εβγκένι Ντράτσεφ, που νίκησε ακριβώς στον τερματισμό τον Αμερικανό Αλεξάντερ Μάξουελ Μέγερ.
Ο Γιαννιώτης ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 4 ώρες, 47 λεπτά και 31.3 δευτερόλεπτα, χάνοντας στις λεπτομέρειες την ευκαιρία να πανηγυρίσει το έβδομο προσωπικό του μετάλλιο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.
Αξιέπαινη ήταν και η προσπάθεια του Αντώνη Φωκαϊδη, ο οποίος παρέμεινε στο γκρουπ των πρωτοπόρων για 20χλμ., τη στιγμή που πολύ πιο έμπειροι και γνωστοί κολυμβητές, όπως ο Ιταλός Κλέρι, ο Ρώσος Ντιάτσιν, ο Καναδός Βαϊνμπέργκερ και ο Γερμανός Ράιχερτ, είχαν μείνει από νωρίς εκτός κούρσας ή είχαν εγκαταλείψει.
Στα τελευταία 5χλμ. ο Ελληνας αθλητής έμεινε από δυνάμεις, αλλά ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 4 ώρες, 50 λεπτά και 5.1 δευτερόλεπτα, παίρνοντας τη 17η θέση.
Η πρώτη οκτάδα στα 25χλμ. των ανδρών:
1. Τόμας Λουρτς (Γερμανία) 4ωρ.47:27.0
2. Μπρίαν Ρίκεμαν (Βέλγιο) 4ωρ.47:27.4
3. Εβγκένι Ντράτσεφ (Ρωσία) 4ωρ.47:28.1
4. Αλεξάντερ Μάξουελ Μέγερ (ΗΠΑ) 4ωρ.47:28.2
5. Αλαν Ντο Κάρμο (Βραζιλία) 4ωρ.47:30.1
6. Σπύρος Γιαννιώτης (ΕΛΛΑΔΑ) 4ωρ.47:31.3
7. Σιμόνε Ρουφίνι (Ιταλία) 4ωρ.47:42.7
8. Γκιγιέρμο Μπέρτολα (Αργεντινή) 4ωρ.47:44.8
...
17. Αντώνης Φωκαϊδης (ΕΛΛΑΔΑ) 4ωρ.50:55.1
Γιαννιώτης: «Τα έκανα θάλασσα...»
Αμέσως μετά ο πρωταθλητής κόσμου στα 10χλμ. δήλωσε:
«Ήταν πολύ γρήγορη κούρσα, έτρεξα για πρώτη φορά σε τόση μεγάλη απόσταση και ήταν μια καλή αρχή για μένα μόνο που τα έκανα «θάλασσα» στο τελευταίο γύρο καθώς αφαιρέθηκα για ένα δευτερόλεπτο και πέρασα την σημαδούρα εσωτερικά αντί για εξωτερικά και αναγκάστηκα να γυρίσω πίσω. Αυτό μου κόστισε το μετάλλιο δεδομένου ότι η κατανάλωσα δυνάμεις για να πλησιάσω και πάλι την προπορευόμενη ομάδα με αποτέλεσμα να είμαι άδειος στα τελευταία μέτρα που χρειαζόμουν δυνάμεις για το σπριντ. Το γεγονός και μόνο ότι κατάφερα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε τόση μεγάλη κούρσα σημαίνει ότι έχω τεράστιες δυνατότητες να τα καταφέρω την επόμενη φορά».
Ενώ ο Αντώνης Φωκαΐδης που τερμάτισε στην 17η θέση δήλωσε: "Η κούρσα ήταν πολύ γρήγορη και ήταν δύσκολο να ακολουθήσω των ρυθμό των προπορευόμενων μέχρι το τέλος. Πήρα εμπειρίες για πρώτη φορά σε αυτό το αγώνισμα και πιστεύω ότι τα κατάφερα καλά."
Απο την πλευρά του ο ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Γέμελος δήλωσε: Ηταν πολύ ωραία κούρσα πολύ δυνατή μόνο που ο Σπύρος την πάτησε στο τελευταίο γύρο, κατανάλωσε δυνάμεις με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να κρατηθεί στην κορυφή. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να αντέξεις και να τερματίσεις σε περίοπτη θέση. Πιστεύω την επόμενη φορά στο αγώνισμα αυτό θα φέρει την επιτυχία. Όσο για τον Φωκαϊδη έδειξε θράσος , έχει δυνατότητες και σαν πρωτάρης σε παγκόσμιο πρωτάθλημα τα κατάφερε θαυμάσια.
* Στις γυναίκες επικράτησε η Ιταλίδα Μαρτίνα Γκριμάλντι, για πρώτη φορά, με 5ωρ.07.19.7, που είναι επίσης ρεκόρ, όπως και του Λουρτς, και η οποία ήταν παγκόσμια το 2010 στο 10άρι και 2η το 2011, 3η το 2009. Δεύτερη ήταν η 37χρονη Γερμανίδα Αλεξάνδρα Μάουρερ, που είχε γενέθλια χθες κι έκανε ριπιτ από 2003 στην Βαρκελωνη, όπου ήταν 2η στο 10άρι και 3η στο 25αρι, ενώ είχε κερδίσει στο εν λόγω αγώνισμα τόσο το 2006, όσο και το 2009.
Η Ισπανία το χρυσό, η Ουγγαρία το χάλκινο, οι Ελληνίδες στην 6η θέση
Η γυναικεία ομάδα πόλο της Ισπανίας έβαλε... φωτιά στις εξέδρες της πισίνας «Μπερνάτ Πικορνέλ», καθώς κατέκτησε τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης και παράλληλα χάρισε στην οικοδέσποινα χώρα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στη φετινή διοργάνωση. Οι «φούριας ρόχας» επικράτησαν στον τελικό 8-6 της Αυστραλίας και ανέβηκαν στην κορυφή του κόσμου, ενώ στις προηγούμενες συμμετοχές τους σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα δεν είχαν μπορέσει να φτάσουν πάνω από την 7η θέση.
Εχοντας τη θερμή συμπαράσταση του κόσμου, η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου πήρε από τα πρώτα λεπτά το προβάδισμα και δεν το έχασε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης, αφήνοντας τις «στίνγκερς» με τη γλυκόπικρη γεύση του ασημένιου μεταλλίου, όπως και το 2007 στη Μελβούρνη, όταν είχαν χάσει στον τελικό από τις ΗΠΑ. Η Αυστραλία έχει κατακτήσει μία φορά τον τίτλο, το μακρινό 1986 στη Μαδρίτη.
Τα οκτάλεπτα: 2-1, 3-2, 1-1, 2-2
ΙΣΠΑΝΙΑ: Παρέχα 2, Γκαρσία 2, Λόπεθ 2, Ταράγκο, Μπλας
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Λινκολν-Σμιθ, Μπίσοπ, Γουέμπστερ, ΜακΓκι, Αραντσίνι, Σάουθερν
Η Ουγγαρία το χάλκινο
Η Ουγγαρία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πόλο γυναικών, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Βαρκελώνη, καθώς επικράτησε 10-8 της Ρωσίας στον «μικρό» τελικό. Οι Μαγυάρες ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο βάθρο μετά το 2005, όταν είχαν κατακτήσει στο Μόντρεαλ τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο τους, ενώ η ρωσική ομάδα μένει αυτή τη φορά εκτός μεταλλίων, καθώς ηττήθηκε για δεύτερη φορά στους έξι συνεχόμενους (!) «μικρούς» τελικούς που έχει συμμετάσχει.
Στην 6η θέση η Ελλάδα
Μεγάλο ματς από την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011 Ελλάδα και την Ολυμπιονίκη ομάδα των ΗΠΑ, που κρίθηκε στα πέναλτι και έφερε την πιο δυνατή αμερικανική ομάδα στην 5η θέση με 15-12, αφού ο κανονικός αγώνας ήταν 10-10 και η παράταση 11-11. Ολες ήταν υπέροχες και παραλίγο αυτή η εξαίρετη απόδοση, με υπέρτερη την "πασπαρτού" και πρώτη σκόρερ σήμερα Αλκηστη Αβραμίδου, την ακαταμάχητη Χριστίνα Τσουκαλά, που έπαιξε όλο τον αγώνα με πρόβλημα στον ώμο, αλλά και την γυναίκα ατσάλι, την μοναδική Αλεξάνδρα Ασημάκη, να κριθεί με το γκολ-ποίημα της τελευταίας στην παράταση. Κρίμα που δεχθήκαμε... τσάμπα και βερεσέ το 11-11 απο την Μάθιουσον, γιατί τα κορίτσια, όπως είπε και η Αβραμίδου, είχαν... σκυλιάσει για την επιτυχία, αλλά η νίκη δεν ήρθε, πήγαμε στα πέναλτι κι εκεί χάθηκε η 5η θέση. Δεν πειράζει όμως, και η 6η είναι καλή για τη νεανική ομάδα του Γιώργου Μορφέση, που έχει το μεγαλείο της πρωταγωνίστριας και σφύζει απο νιάτα και ορμή, για ένα καλύτερο αύριο.
Διαιτητές ήταν οι Τερεπένκα (Καναδάς), Ταϊλάν (Τουρκία).
ΕΛΛΑΔΑ (Μορφέσης): Κούβδου, Τσουκαλά 1, Β. Διαμαντοπούλου, Ψούνη 1, Αβραμίδου 4, Ασημάκη 1, Ρουμπέση 2, Μανωλιουδάκη 1, Ελ. Πλευρίτου, Κότσια 1, Μπενέκου, Μ. Πλευρίτου, Χρ. Διαμαντοπούλου.
ΗΠΑ (Κρικοριάν): Αρμστρονγκ, Σίλβερ, Κλαρκ 1, Στέφενς 1, Μάθιουσον 3, Νιούσχολ, Ρούλον 1, Κρέιγκ 1, Φάταλ 1, Ντρις 1, Κράους, Σάιντεμαν 2.
Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1. Ισπανία
2. Αυστραλία
3. Ουγγαρία
4. Ρωσία
5. ΗΠΑ
6. ΕΛΛΑΔΑ
7. Ολλανδία
8. Καναδάς
9. Κίνα
10. Ιταλία
11. Καζακστάν
12. Νέα Ζηλανδία
13. Μεγάλη Βρετανία
14. Βραζιλία
15. Νότια Αφρική
16. Ουζμπεκιστάν
Χρυσό με ρεκόρ Ευρώπης για τον Ούγγρο Γκιούρτα στα 200μ. πρόσθιο
Ο Ντάνιελ Γκιούρτα «έγραψε ιστορία» στη Βαρκελώνη, καθώς έγινε ο πρώτος κολυμβητής που κατακτά για τρίτη συνεχόμενη φορά τον παγκόσμιο τίτλο στα 200μ. πρόσθιο. Ο Ούγγρος, που είναι και «χρυσός» Ολυμπιονίκης από το Λονδίνο, έμεινε -ως συνήθως- πίσω στην αρχή και γύρισε έβδομος στα 100μ., αλλά στη συνέχεια ανέβηκε και έφτασε πρώτος στον τερματισμό σε 2:07.23, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ αγώνων, αλλά και ρεκόρ Ευρώπης, βελτιώνοντας το 2:07.28 που είχε σημειώσει ο ίδιος πέρυσι (1/8/2012) στο Λονδίνο.
Ο Μάρκο Κοχ πήρε τη δεύτερη θέση με 2:08.54 και χάρισε στη Γερμανία το πρώτο της μετάλλιο στα αγωνίσματα κολύμβησης στο Παγκόσμιο της Βαρκελόνης, ενώ την έκπληξη έκανε ο Φινλανδός Μάτι Μάτσον, που με 2:08.95 ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, αφήνοντας πιο πίσω (πέμπτο) τον «ασημένιο» Ολυμπιονίκη του Λονδίνου, τον Βρετανό Μάικλ Τζέιμισον. Οι έξι πρώτοι του τελικού ήταν Ευρωπαίοι και στις δύο τελευταίες θέσεις έμειναν οι δύο Ιάπωνες, ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Ακιχίρο Γιαμαγκούτσι και ο «χάλκινος» στο Λονδίνο Ρίο Τατεϊσι.
Η Ουγγαρία έφτασε πλέον τους πέντε τίτλους σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα στα 200μ. πρόσθιο και είναι πολυνίκης μαζί με τις ΗΠΑ, ενώ για Γερμανία και Φινλανδία αυτή είναι η κορυφαία τους διάκριση στο συγκεκριμένο αγώνισμα (η Γερμανία είχε ως τώρα δύο χάλκινα). Η Ιαπωνία έμεινε εκτός βάθρου μόλις για δεύτερη φορά στις τελευταίες επτά διοργανώσεις.
Τα αποτελέσματα του τελικού στα 200μ. πρόσθιο ανδρών:
1. Ντάνιελ Γκιούρτα (Ουγγαρία) 2:07.23 (Ρεκόρ Ευρώπης και ρεκόρ αγώνων)
2. Μάρκο Κοχ (Γερμανία) 2:08.54
3. Μάτι Μάτσον (Φινλανδία) 2:08.95
4. Αντριου Γουίλις (Μ.Βρετανία) 2:09.13
5. Μάικλ Τζέιμισον (Μ.Βρετανία) 2:09.14
6. Βιάτσεσλαβ Σίνκεβιτς (Ρωσία) 2:09.34
7. Ακιχίρο Γιαμαγκούτσι (Ιαπωνία) 2:09.57
8. Ρίο Τατεϊσι (Ιαπωνία) 2:10.28
Η Ρωσίδα Εφίμοβα το χρυσό στα 200μ. πρόσθιο
Η Ρίκε Μέλερ Πέντερσεν είναι από χθες κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 200μ. πρόσθιο, όμως δεν θα μπορέσει να το γιορτάσει μαζί με τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Αντ΄αυτής, στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Ρωσίδα Γιούλια Εφίμοβα, η οποία με 2:19.41 πήρε τη νίκη στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βαρκελώνης, αφήνοντας την κολυμβήτρια από τη Δανία στη δεύτερη θέση με 2:20.08. Αρκετά πιο πίσω, η Αμερικανίδα Μίκα Λόρενς πήρε το χάλκινο μετάλλιο με χρόνο 2:22.37.
Οσο κι αν φαίνεται απίθανο, το ίδιο παράδοξο είχε συμβεί στο ίδιο αγώνισμα και το 2009 στη Ρώμη! Τότε η Αναμέι Πιρς από τον Καναδά σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιτελικό, αλλά στον τελικό έχασε από την Σέρβα Νάντια Χιγκλ, έναν «κομήτη» που ουδέποτε πριν ή μετά μπόρεσε να κάνει κάποια σημαντική επιτυχία.
Τα αποτελέσματα του τελικού στα 200μ. πρόσθιο γυναικών:
1. Γιούλια Εφίμοβα (Ρωσία) 2:19.41
2. Ρίκε Μέλερ Πέντερσεν (Δανία) 2:20.08
3. Μίκα Λόρενς (ΗΠΑ) 2:22.37
4. Ρίε Κανέτο (Ιαπωνία) 2:22.96
5. Βικτόρια Σόλντσεβα (Ουκρανία) 2:23.01
6. Μαρίνα Γκαρσία (Ισπανία) 2:23.55
7. Σάλι Φόστερ (Αυστραλία) 2:24.01
8. Μάρθα ΜακΚέιμπ (Καναδάς) 2:25.21
Οι ΗΠΑ το χρυσό στα 4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν απόλυτα στα 4Χ200μ. ελεύθερο των ανδρών τα τελευταία χρόνια και το επιβεβαίωσαν στη Βαρκελόνη, κατακτώντας για πέμπτη συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η αμερικανική τετράδα, αποτελούμενη από τους Κόνορ Ντουάιερ, Ράιαν Λόχτε, Τσαρλς Γκίπσον Χάουτσιν και Ρίκι Μπέρενς, τερμάτισε σε 7:01.72 και διατήρησε άνετα τα πρωτεία, παρά την προσπάθεια της Ρωσίας (δεύτερη με 7:03.92) να την κυνηγήσει σε μεγάλο μέρος της κούρσας. Η μάχη για το χάλκινο μετάλλιο κρίθηκε υπέρ του... Σουν Γιανγκ, που «έπεσε» τελευταίος για την Κίνα, ξεκίνησε πέμπτος αλλά κατάφερε να υπερκεράσει Ιαπωνία και Γαλλία και να χαρίσει στη χώρα του το χάλκινο μετάλλιο, όπως στη Σανγκάη, αλλά και στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.
Τα αποτελέσματα του τελικού στα 4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών:
1. ΗΠΑ 7:01.72
(Ντουάιερ, Λόχτε, Χάουτσιν, Μπέρενς)
2. Ρωσία 7:03.92
(Ιζότοφ, Λόμπιντσεφ, Λομπούζοφ, Σουχορούκοφ)
3. Κίνα 7:04.74
(Σουν Γουάνγκ, Γιουν Χάο, Γιουνκί Λι, Σουν Γιανγκ)
4. Γαλλία 7:04.91
5. Ιαπωνία 7:04.95
6. Γερμανία 7:10.07
7. Βέλγιο 7:11.15
8. Μεγ. Βρετανία 7:12.00
Ασταμάτητες οι Φράνκλιν και Μεϊλουτίτε στη Βαρκελώνη
Το παγκόσμιο ρεκόρ που πέτυχε η Γιούλια Εφίμοβα στον πρωινό προκριματικό των 50μ. πρόσθιο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, προκάλεσε την... άμεση απάντηση της Ρούτα Μεϊλουτίτε. Το νέο μεγάλο αστέρι της παγκόσμιας κολύμβησης «έσπασε» τα χρονόμετρα στον ημιτελικό, τερματίζοντας σε 29.48 και συντρίβοντας το 29.78 που είχε σημειώσει η Ρωσίδα το πρωί. Είναι το δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ που καταρρίπτει η 16χρονη Λιθουανή στη Βαρκελώνη, μετά από εκείνο στα 100μ. πρόσθιο (πάλι στον ημιτελικό) και συνολικά το πέμπτο που σημειώνεται στη διοργάνωση, τα τέσσερα εκ των οποίων στα γυναικεία αγωνίσματα του προσθίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εφίμοβα τερμάτισε σε 29.88 και η - ως το πρωί κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ - η Αμερικανίδα Τζέσικα Χάρντι έκανε 29.90, προδιαθέτοντας για μεγάλη μάχη στον κυριακάτικο τελικό.
Ωστόσο, σε κεντρικό πρόσωπο της διοργάνωσης εξελίσσεται η Μίσι Φράνκλιν. Η 18χρονη Αμερικανίδα κατέκτησε το πέμπτο χρυσό μετάλλιό της στους αγώνες, επικρατώντας άνετα στον τελικό των 200μ. ύπτιο με χρόνο 2:04.76, που αποτελεί ρεκόρ αγώνων και δεν απέχει πολύ από το παγκόσμιο ρεκόρ (2:04.06) που σημείωσε η ίδια πέρυσι στο Λονδίνο. Η Φράνκλιν διατήρησε τον παγκόσμιο τίτλο στο κλασικό αγώνισμά της, κάτι που στο παρελθόν έχει πετύχει μόνο η Ανατολικογερμανίδα Κορνέλια Σιρχ (1982, 1986).
Το ασημένιο μετάλλιο πήρε -όπως και στη Σανγκάη- η Αυστραλή Μπελίντα Χόκινγκ με 2:06.66 και το χάλκινο η Καναδή Χίλαρι Κάλντγουελ με 2:06.80.
Μετά το «διάλειμμα» των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ο Βραζιλιάνος Σέζαρ Σιέλο Φίλιο επανήλθε στην κορυφή των 50μ. ελεύθερο, κατακτώντας τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης της Βαρκελώνης. Ο ταχύτερος κολυμβητής του κόσμου (αφού είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο αγώνισμα) πρώτευσε στον τελικό με 21.32 και πέτυχε ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ, καθώς γίνεται ο πρώτος που κατακτά για τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις το χρυσό μετάλλιο, ενώ πλέον είναι και πολυνίκης του αγωνίσματος. Τον ακολούθησε στη δεύτερη θέση ο Ρώσος Βλαντιμίρ Μορόζοφ με 21.47 και στην τρίτη ο Τζορτζ Ρίτσαρντ Μπόβελ (21.51), χαρίζοντας στο Τρίνινταντ & Τομπάγκο το πρώτο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου.
Εκτός βάθρου έμειναν οι δύο Αμερικανοί (τέταρτος ο Εϊντριαν και έκτος ο Ερβιν), αλλά και ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, ο Γάλλος Φλοράν Μανοντού, που περιορίστηκε στην πέμπτη θέση.
Σημειώνεται ότι αυτός είναι ο δεύτερος τίτλος του Σέζαρ Σιέλο στη Βαρκελώνη, αφού είχε προηγηθεί το χρυσό στα 50μ. πεταλούδα, ενώ συγκίνησε με το κλάμα του την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της Βραζιλίας κατά την απονομή των μεταλλίων. Ο Μορόζοφ έγινε ο πρώτος Ρώσος που κατακτά μετάλλιο στο αγώνισμα μετά τον μεγάλο Αλεξάντερ Ποπόφ, που είχε δύο χρυσά και ένα ασημένιο.
Η Ζανέτ Οτεσεν Γκρέι χάρισε στη Δανία το πρώτο χρυσό μετάλλιό της στη Βαρκελώνης, καθώς ήταν η νικήτρια στον τελικό των 50μ. πεταλούδα με επίδοση 25.24. Η 26χρονη κολυμβήτρια, που πριν δύο χρόνια στη Σαγκάη είχε κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο στα 100μ. ελεύθερο, κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, αφήνοντας δεύτερη την Κινέζα Γινγκ Λου, η οποία με 25.42 σημείωσε ρεκόρ Ασίας. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Ρανόμι Κρομοβιτζότζο από την Ολλανδία, παίρνοντας το τρίτο χάλκινο μετάλλιό της στους αγώνες (μετά τα 100μ. ελεύθερο και τα 4Χ100μ. ελεύθερο), ενώ η συμπατριώτισσά της και κάτοχος του τίτλου, Ινγκε Ντέκερ περιορίστηκε στην πέμπτη θέση.
Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή στον τελικό μιας κολυμβήτριας από την Αίγυπτο, της Φαρίντα Οσμάν, η οποία τερμάτισε έβδομη με 26.17, ενώ στους ημιτελικούς είχε πετύχει ρεκόρ Αφρικής με 26.12. Τελευταία έμεινε η Αμερικανίδα «χρυσή» Ολυμπιονίκης των 100μ., Ντέινα Βόλμερ.
Τέταρτο χρυσό μετάλλιο και δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ για την Κέιτι Λεντέκι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης. Μετά τους τίτλους στα 400μ. και τα 1.500μ. (στη δεύτερη περίπτωση με ρεκόρ), καθώς και στα 4Χ200μ., η 16χρονη Αμερικανίδα κυριάρχησε και στα 800μ. ελεύθερο, όπου τερμάτισε σε 8:13.86, καταρρίπτοντας το 8:14.10 της Βρετανίδας Ρεμπέκα Άντλινγκτον, που άντεχε από τις 16 Αυγούστου 2008 και τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.
Η Λεντέκι ακολούθησε περίπου στα τρία τέταρτα της κούρσας τη Δανή Λότε Φρίις, που προηγείτο, και στη συνέχεια επιτάχυνε φτάνοντας πρώτη στον τερματισμό. Όπως στα 1.500μ., έτσι και σήμερα η Φρίις περιορίστηκε στη δεύτερη θέση με 8:16.32, ενώ η Λορέν Μπόιλ από τη Νέα Ζηλανδία πήρε το τρίτο χάλκινο μετάλλιό της στη διοργάνωση (μετά τα 400μ. και τα 1.500μ.) με 8:18.58, σημειώνοντας και ρεκόρ Ωκεανίας. Στην πέμπτη θέση έμεινε η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, η Ισπανίδα Μιρέια Μπελμόντε.
Ο Τσαντ Λε Κλος είναι «και με τη βούλα» πλέον ο κυρίαρχος της πεταλούδας στην παγκόσμια κολύμβηση. Ο Νοτιοαφρικανός «χρυσός» Ολυμπιονίκης των 200μ., κέρδισε τον τίτλο και στα 100μ, ντούμπλαρε τα χρυσά του στη διοργάνωση (αφού είχε νικήσει και στα 200μ.) και πλέον δικαιούται απόλυτα τον τίτλο του διαδόχου του Μάικλ Φελπς. Ο Λε Κλος τερμάτισε σε 51.06, έναντι 51.45 του Ούγγρου Λάζλο Τσεχ και 51.46 του Πολωνού Κόνραντ Τσέρνιακ, ενώ ο Ράιαν Λόχτι περιορίστηκε στην έκτη θέση, σε ένα αγώνισμα που δοκίμασε για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση και... μάλλον δεν του ταιριάζει (δεν έχει άλλωστε την απαιτούμενη ταχύτητα).
Οι ΗΠΑ όχι μόνο έχασαν τον τίτλο στο αγώνισμα μετά από πέντε διαδοχικές κατακτήσεις (δύο ο Ιαν Κρόκερ και τρεις ο Φελπς), αλλά επιπλέον δεν εκπροσωπήθηκαν ούτε στο βάθρο, για πρώτη φορά από το 1998. Νότια Αφρική και Ουγγαρία κατέκτησαν για πρώτη φορά μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα, ενώ ο Τσέρνιακ ανέβηκε για δεύτερη σερί διοργάνωση στο βάθρο, καθώς στη Σαγκάη ήταν δεύτερος.
Έκτη η εθνική ανδρών στο πόλο, πρώτη η Ουγγαρία
Την έκτη θέση κατέλαβε η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βαρκελώνης. Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε 10-8 από την οικοδέσποινα Ισπανία, η οποία με τη σειρά της κατετάγη πέμπτη.
Τα οκτάλεπτα: 2-1, 2-5, 4-2, 0-2.
Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Φουντούλης (περιφέρεια), 1-1 Μολίνα (φουνταριστός), 2-1 Δελακάς (π.π.), 2-2 Εσπανιόλ (π.π.), 2-3 Εσπανιόλ (π.π.), 3-3 Δελακάς (περιφέρεια), 3-4 Βάλες (π.π.), 3-5 Εσπανιόλ (π.π.), 4-5 Γούνας (π.π.), 4-6 Εσπανιόλ (πέναλτι), 5-6 Δελακάς (π.π.), 5-7 Γκαρσία (π.π.), 6-7 Βλαχόπουλος (π.π.), 6-8 Μολίνα (περιφέρεια), 7-8 Κολόμβος (π.π.), 8-8 Φουντούλης (πέναλτι), 8-9 Μινγκουέλ (π.π.), 8-10 Εσπανιόλ (περιφέρεια)
Η εθνική είχε 5/8 με παίκτη παραπάνω, 1/1 πέναλτι και 2 γκολ από την περιφέρεια. Η Ισπανία είχε 6/10 με παίκτη παραπάνω, 1/1 πέναλτι, 2 γκολ από την περιφέρεια και 1 από θέση φουνταριστού.
Με τρεις ποινές αποβλήθηκε ο Δελακάς (2.03 πριν τη λήξη του αγώνα).
Διαιτητές: Γκόλιανιν (Σερβία), Φλαχάιβ (Αυστραλία)
ΕΛΛΑΔΑ (Σάκης Κεχαγιάς): Τσαλκάνης, Μυλωνάκης, Γουβής, Φουντούλης 2, Ποντικέας, Αφρουδάκης, Δελακάς 3, Μουρίκης, Κολόμβος 1, Γούνας 1, Βλαχόπουλος 1. Δεν έπαιξαν ο Γεννηδουνιάς και ο Γαλανίδης (δεύτερος τερματοφύλακας).
ΙΣΠΑΝΙΑ (Ράφα Αγκιλάρ): Αγκιλάρ, Μουνιάριθ, Ντε Λέρα, Αλαρκόν, Μολίνα 2, Μινγκουέλ 1, Σίρανι, Εσπανιόλ 5, Βάλες 1, Περόνε, Εστράνι, Γκαρσία 1. Δεν έπαιξε ο Λόπεθ (δεύτερος τερματοφύλακας).
Πρώτη η Ουγγαρία
Η Ουγγαρία κατέκτησε για τρίτη φορά στην ιστορία της το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών στην υδατοσφαίριση, καθώς στον αποψινό τελικό στη Βαρκελόνη επικράτησε 8-7 του Μαυροβουνίου. Οι Μαγυάροι πήγαν στην καταλανική πρωτεύουσα προερχόμενοι από μία αποτυχία -για τα δικά τους δεδομένα- στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, με ριζικά ανανεωμένη ομάδα και «ρούκι» προπονητή τον Τίμπορ Μπένεντεκ.
Προβλήματισαν ιδιαίτερα στα φιλικά και στην Α΄ φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αλλά στα νοκ-άουτ παιχνίδια αποδείχθηκαν άξιοι συνέχιστές της τεράστιας παράδοσης που έχει η χώρα τους στο άθλημα. Με κορυφαίο (και σήμερα) τον τερματοφύλακα Βίκτορ Νάγκι, οι Ούγγροι έδωσαν μάχη με τους σκληροτράχηλους Μαυροβούνιους, αν και δεν βρέθηκαν ποτέ πίσω στο σκορ, και τελικά πήραν τη νίκη χάρη σε γκολ του Σίβος στον παίκτη παραπάνω, 1.19 πριν τη λήξη, ενώ στην εκπνοή ο Νάγκι απέκρουσε σουτ του Ντράσκο Μπργκούλιαν.
Η Ουγγαρία έκανε το... «2 στα 2» στη Βαρκελόνη, καθώς είχε κατακτήσει τον τίτλο και το 2003, και πλέον είναι μαζί με την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Ιταλία οι πολυνίκεις του θεσμού με τρία τρόπαια έκαστος. Σε ό,τι αφορά το Μαυροβούνιο, στην τρίτη του συμμετοχή ως ανεξάρτητο κράτος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο, έμεινε όμως με την πικρή γεύση του φιναλίστ.
Τα οκτάλεπτα: 2-0, 1-2, 3-3, 2-2
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Σίβος 2, Χαράι 2, Βάμος, Χοσνιάνσκι, Ντάνιελ Βάργκα, Ντένες Βάργκα
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Ιβοβιτς 3, Πέτροβιτς, Ντάρκο Μπργκούλιαν, Κρουσιγιάτ, Κλίκοβακ
Το απόγευμα η Κροατία νίκησε 10-8 την Ιταλία στον «μικρό» τελικό και πήρε την τρίτη θέση. Η ελληνική ομάδα κατετάγη έκτη, αφού έχασε απόψε με 10-8 από την Ισπανία.
Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1. Ουγγαρία
2. Μαυροβούνιο
3. Κροατία
4. Ιταλία
5. Ισπανία
6. ΕΛΛΑΔΑ
7. Σερβία
8. Αυστραλία
9. ΗΠΑ
10. Γερμανία
11. Καναδάς
12. Καζακστάν
13. Ρουμανία
14. Κίνα
15. Νότια Αφρική
16. Νέα Ζηλανδία
Σοκ (για τις ΗΠΑ) και δέος (από Γαλλία, Φράνκλιν, Εφίμοβα και Γιανγκ) στη Βαρκελώνη
Οι Γάλλοι Καμίλ Λακούρ και Ζερεμί Στραβιούς αποδείχθηκαν δίδυμο κορυφής για τη Γαλλία στα 50μ ύπτιο, καθώς ανέβηκαν στο πρώτο και στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με 24.42 και 24.54 αντίστοιχα. Ο Στραβιούς μοιράστηκε το αργυρό μετάλλιο με τον Αμερικάνο Ματ Γκριβερς, με τον οποίο είχε ίδια επίδοση.
Η Γιουλια Εφιμοβα, η 21χρονη από το Βόλγκογκραντ που σπουδάζει στις ΗΠΑ, πήρε την μεγάλη νίκη και το 2ο της χρυσό στη διοργάνωση, με 29.52 στα 50 Μ πρόσθιο (ατομικό ρεκόρ) αφήνοντας στη 2η θέση την 16χρονη Ρούτα Μεϊλουτίτε με 29.59, που της είχε πάρε το Παγκόσμιο ρεκόρ με 29.48.Τριτη ήταν η Αμερικανίδα Τζέσικα Χάρντι με εθνικό ρεκόρ (29.80).
Ο Ιάπωνας Νταΐγια Σέτο έκανε την έκπληξη και διαδέχθηκε τους Αμερικάνους Φελπς κα Λόχτι που κυριαρχούσαν την τελευταία δεκαετία στα 400μ μικτής, αφού κέρδισε με 4.08.69. Τον ακολούθησαν ο Αμερικανός Τσέιζ Κάλιτς με 4,09.22 και ο ασημένιος Ολυμπιονίκης Τιάγκο Περέιρα (Βραζιλία) με 4.09.48. Ο κορυφαίος του κόσμου φετος με 4.07.61, Κοζογκε Χαγκινο (Ιαπωνία) έμεινε στην 5η θέση με 4.10.77.
Η Χρυσή Ολυμπιονίκης Ρανόμι Κρομοβιτζότζο απο την Ολλανδία έδειξε την κλάση της στα 50μ ελεύθερα, αλλά και το ποια είναι το αφεντικό της ταχύτητας στην πισίνα, καθώς επικράτησε με την επίδοση της χρονιάς και ισοφάριση του εθνικού της ρεκόρ 24.05. Την ακολούθησαν η Αυστραλή Κέιτ Κάμπελ με 24.14, που έκανε επίσης ατομικό ρεκόρ με 24.14, ενώ 3ή ήταν η Βρετανίδα Φραντσίσκα Χάλσολ με 24.30.
Το χρυσό μετάλλιο ο Λακούρ στα 50μ. ύπτιο
Ο Καμίλ Λακούρ ήταν ο νικητής στον τελικό των 50μ. ύπτιο. Ο Γάλλος κάλυψε την απόσταση σε 24.42 και άφησε στη δεύτερη θέση τόσο τον συμπατριώτη του, Ζερεμί Στραβιούς, με τον οποίο ήταν μαζί νικητές στη Σαγκάη στα 100μ. ύπτιο, όσο και τον Αμερικανό Ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή, Ματ Γκρίβερς, που έπεσαν μαζί «στο νήμα». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λακούρ ήταν δεύτερος στα 50μ. στη Σαγκάη, ενώ ο Γκρίβερς χάρισε στις ΗΠΑ το δεύτερο μετάλλιό τους σε έξι διοργανώσεις (χρυσό ο Ράνταλ Μπαλ το 2001).
Τα αποτελέσματα
1. Καμίλ Λακούρ (Γαλλία) 24.42
2. Ζερεμί Στραβιούς (Γαλλία) 24.54
2. Ματ Γκρίβερς (ΗΠΑ) 24.54
4. Άσβιν Βιλντεμπόερ Φάμπερ (Ισπανία) 24.58
5. Σιαολέι Σουν (Κίνα) 24.76
6. Ντάνιελ Ορζεχόφσκι (Βραζιλία) 24.87
7. Γκάι Μάρκος Μπαρνέα (Ισραήλ) 25.14
8. Γιόναταν Γιόζεφ Κόπελεφ (Ισραήλ) 25.19
Η Εφίμοβα το χρυσό στα 50μ. πρόσθιο
Η Γιούλια Εφίμοβα διπλασίασε τα χρυσά της στη διοργάνωση μετά τα 200μ. πρόσθιο, ενώ είχε επικρατήσει στα 50μ. και στη Ρώμη το 2009, κάλυψε την απόσταση σε 29.52 και άφησε στη δεύτερη θέση τη Ρούτα Μεϊλουτίτε, που είχε πάρει την «πρωτιά» στα 100μ. πρόσθιο. Την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε η Αμερικανίδα Τζέσικα Χάρντι, που είχε νικήσει σε Μελβούρνη (2007) και Σαγκάη (2011).
Τα αποτελέσματα
1. Γιούλια Εφίμοβα (Ρωσία) 29.52
2. Ρούτα Μεϊλουτίτε (Λιθουανία) 29.59
3. Τζέσικα Χάρντι (ΗΠΑ) 29.80 --Ισοφάριση ρεκόρ Αμερικής--
4. Μπρίτζα Λάρσον (ΗΠΑ) 29.95
5. Τζένι Γιόχανσον (Σουηδία) 30.23
6. Ρίκε Μόλερ Πέντερσεν (Δανία) 30.72
7. Μόνιεκ Νιχούις (Ολλανδία) 31.31
Πέτρα Χότσοβα (Τσεχία) ακυρώθηκε
Η Χόζου το χρυσό στα 400μ. μικτή ατομική
Το δεύτερο χρυσό μετάλλιό της στο Παγκόσμιο της Βαρκελώνης πανηγύρισε η Κατίνκα Χόζου, που επικράτησε στον τελικό των 400μ. μικτή ατομική. Η Ουγγαρέζα, που είχε κερδίσει τα 200μ. μικτή, κάλυψε την απόσταση σε 4:30.41 και κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο της στο αγώνισμα μετά το 2009 στη Ρώμη, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Μιρέια Μπελμόντε, που χάρισε στην Ισπανία το πρώτο μετάλλιό της στα 400μ. μικτή ατομική. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Αμερικανίδα κάτοχος του τίτλου, Ελίζαμπεθ Μπέιζελ, η Χάνα Μάιλι, που ήταν δεύτερη στη Σανγκάη, τερμάτισε πέμπτη, ενώ η Κινέζα «χρυσή» Ολυμπιονίκης, Σιγουέν Γε, περιορίστηκε στην έβδομη θέση.
Τα αποτελέσματα
1. Κατίνκα Χόζου (Ουγγαρία) 4:30.41
2. Μιρέια Μπελμόντε (Ισπανία) 4:31.21
3. Ελίζαμπεθ Μπέιζελ (ΗΠΑ) 4:31.69
4. Μαντελάιν Ντιράντο (ΗΠΑ) 4:32.70
5. Χάνα Μάιλι (Μ. Βρετανία) 4:34.16
6. Ζουζάνα Γιάκαμπος (Ουγγαρία) 4:34.50
7. Σιγουέν Γε (Κίνα) 4:38.51
8. Μίγιου Οτσούκα (Ιαπωνία) 4:39.21
Ο Σουν Γιανγκ το χρυσό στα 1.500μ. ελεύθερο
Ο Σουν Γιανγκ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 1500μ. ελεύθερο και πανηγύρισε το «τρεμπλ» μετά τις πρωτιές του στα 400 και τα 800 μέτρα, κάτι που στο παρελθόν είχε πετύχει μόνο ο Αυστραλός Γκραντ Χάκετ στο Μόντρεαλ το 2005. Ο Κινέζος κάτοχος του τίτλου και Ολυμπιονίκης άφησε στη δεύτερη θέση τον Καναδό Ράιαν Κοχρέιν, που ήταν δεύτερος στα δύο προηγούμενα Παγκόσμια και στο Λονδίνο, ενώ τρίτος ήταν ο Ιταλός Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι.
Τα αποτελέσματα
1. Σουν Γιανγκ (Κίνα) 14:41.15
2. Ράιαν Κοχρέιν (Καναδάς) 14:42.48
3. Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι (Ιταλία) 14:45.37
4. Κόνορ Τζέγκερ (ΗΠΑ) 14:47.96
5. Μάικλ ΜακΜπρουμ (ΗΠΑ) 14:53.95
6. Τζόρνταν Χάρισον (Αυστραλία) 15:00.44
7. Παλ Γιόνσεν (Νησιά Φαρόε) 15:03.10
8. Ντάνιελ Φογκ (Μ. Βρετανία) 15:05.92
Η Κρομοβιτζότζο το χρυσό στα 50μ. ελεύθερο
Η Ρανόμι Κρομοβιτζότζο κατέκτησε στα 50μ. ελεύθερο το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ολλανδία στο Παγκόσμιο κολύμβησης της Βαρκελώνης. Η Κρομοβιτζότζο, που είναι η Ολυμπιονίκης και στη Βαρκελώνη είχε κατακτήσει τρία χάλκινα μετάλλια (100μ. ελεύθερο, 50μ. πεταλούδα, 4Χ100μ. ελεύθερο), κάλυψε την απόσταση σε 24.05 και η Ολλανδία έγινε η πολυνίκης του αγωνίσματος με 3 τίτλους. Η Κέιτ Κάμπελ έχασε την ευκαιρία να κάνει το νταμπλ στα σπριντ (είχε κερδίσει τα 100μ.), αφού ήταν εννέα εκατοστά του δευτερολέπτου πιο αργή από την Κρομοβιτζότζο, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Φρανσέσκα Χάλσολ.
Τα αποτελέσματα
1. Ρανόμι Κρομοβιτζότζο (Ολλανδία) 24.05
2. Κέιτ Κάμπελ (Αυστραλία) 24.14
3. Φρανσέσκα Χάλσολ (Μ. Βρετανία) 24.30
4. Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 24.45
5. Μπρόντε Κάμπελ (Αυστραλία) 24.66
5. Τζανέτ Ότεσεν Γκρέι (Δανία) 24.66
7. Σιμόν Μάνουελ (ΗΠΑ) 24.80
8. Ντοροτέα Μπραντ (Γερμανία) 24.81
Χρυσό για τη Γαλλία, σοκ για τις ΗΠΑ
Το πρώτο χρυσό μετάλλιό της στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική των ανδρών πανηγύρισε η Γαλλία στο Παγκόσμιο της Βαρκελώνης. Οι Καμίλ Λακούρ, Τζιάκομο Πέρεζ-Ντορτόνα, Ζερεμί Στραβιούς και Φαμπιάν Ζιλό κάλυψαν την απόσταση σε 3:31.51 και άφησαν στη δεύτερη θέση την Αυστραλία, που μετρούσε τρία χρυσά μετάλλια στο αγώνισμα σε 14 διοργανώσεις. Τα υπόλοιπα 11 χρυσά είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ακυρώθηκαν, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε η Ιαπωνία, που ήταν δεύτερη στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.
Αποκλεισμός σοκ για την ομάδα των ΗΠΑ, η οποία είχε τερματίσει πρώτη αλλά ακυρώθηκε για παράβαση στις αλλαγές.
Τα αποτελέσματα
1. Γαλλία 3:31.51
(Λακούρ, Πέρεζ-Ντορτόνα, Στραβιούς, Ζιλό)
2. Αυστραλία 3:31.64
(Ντιλέινι, Σπρένγκερ, Ντ'Ορσόνια, Μάγκνουσεν)
3. Ιαπωνία 3:32.26
(Ίριε, Κιτατζίμα, Φούτζιι, Σιούρα)
4. Ρωσία 3:32.74
5. Γερμανία 3:33.97
6. Ιταλία 3:34.06
7. Ουγγαρία 3:34.09
ΗΠΑ ακυρώθηκε
Ο Σέτο το χρυσό μετάλλιο στα 400μ. μικτή
Ο Ντάιγια Σέτο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400μ. μικτή ατομική των ανδρών, στο Παγκόσμιο της Βαρκελώνης, και έβαλε τέλος στην κυριαρχία των ΗΠΑ, που μετρούσαν τρεις σερί «πρωτιές» στο αγώνισμα. Ο Ιάπωνας κάλυψε την απόσταση σε 4:08.69, αφήνοντας δεύτερο τον Αμερικανό Τσέις Κάλις και τρίτο τον Τιάγκο Περέιρα, που ήταν δεύτερος στο Λονδίνο.
Τα αποτελέσματα
1. Ντάιγια Σέτο (Ιαπωνία) 4:08.69
2. Τσέις Κάλις (ΗΠΑ) 4:09.22
3. Τιάγκο Περέιρα (Βραζιλία) 4:09.48
4. Τάιλερ Κλέρι (ΗΠΑ) 4:10.39
5. Κοσούκε Χαγκίνο (Ιαπωνία) 4:10.77
6. Νταβίντ Βεράστο (Ουγγαρία) 4:13.68
7. Ντάνιελ Γουάλας (Μ. Βρετανία) 4:13.72
8. Τόμας Φρέιζερ-Χολμς (Αυστραλία) 4:17.46
Οι ΗΠΑ το χρυσό στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική γυναικών
Με επικράτηση των Ηνωμένων Πολιτειών στον τελικό των 4Χ100μ. μικτή ομαδική των γυναικών, ολοκληρώθηκε η κολύμβηση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βαρκελώνης. Οι Μίσι Φράνκλιν, Τζέσικα Χάρντι, Ντέινα Βόλμερ και Μέγκαν Ρομάνο κάλυψαν την απόσταση σε 3:53.23 και χάρισαν στις ΗΠΑ το πέμπτο χρυσό μετάλλιό τους στο αγώνισμα και συνολικά 14ο σε 15 διοργανώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από τον σημερινό τελικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τέσσερα χρυσά στο αγώνισμα, όσα και η Ανατολική Γερμανία, ενώ η Φράνκλιν, που κολύμπησε στο ύπτιο, κατέκτησε το έκτο χρυσό μετάλλιό της στη διοργάνωση, τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο στη Βαρκελώνη. Μάλιστα, η 18χρονη έγινε η πρώτη αθλήτρια που κατακτά έξι χρυσά σε μια διοργάνωση Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, καθώς το προηγούμενο ρεκόρ των πέντε χρυσών σε ένα Παγκόσμιο είχαν από κοινού η Φράνκλιν, η συμπατριώτισσά της, Τρέισι Κόλκινς, και η Λίμπι Τρίκετ από την Αυστραλία.
Μέχρι σήμερα, η μοναδική κολυμβήτρια που είχε κατακτήσει έξι χρυσά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή Ολυμπιακούς ήταν η Ανατολικογερμανίδα Κριστίν Ότο στους Αγώνες της Σεούλ το 1988.
Δεύτερη στον τελικό των 4Χ100μ. μικτή ομαδική των γυναικών τερμάτισε η Αυστραλία, που παίρνει πάντα μετάλλιο στο αγώνισμα από το 1998, ενώ την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε η Ρωσία.
Τα αποτελέσματα
1. ΗΠΑ 3:53.23
(Φράνκλιν, Χάρντι, Βόλμερ, Ρομάνο)
2. Αυστραλία 3:55.22
(Σίμπομ, Φόστερ, Κουτς, Κέιτ Κάμπελ)
3. Ρωσία 3:56.47
(Ουστίνοβα, Εφίμοβα, Τσίμροβα, Πόποβα)
4. Κίνα 3:57.30
5. Ιαπωνία 3:58.06
6. Μ. Βρετανία 3:58.67
7. Καναδάς 4:00.19
8. Γερμανία 4:01.81